Dansk turisme er mere end et H. C. Andersen eventyr

Dansk turisme er generelt set gået i stå og har brug for en saltvandsindsprøjtning. Derfor blev jeg glad, da erhvervs- og vækstministeren i første halvdel af januar sendte en vækstplan for dansk turisme på gaden. Men min glæde stoppede brat. For ærligt talt, så er planen temmelig tyndbenet. Ministerens forslag er ganske enkelt blottet for nytænkning og udsyn.

I begyndelsen af januar 2014 blev Helsingør og Museet for Søfart fremhævet i New York Times som et af de 52 steder verdens borgere bør besøge i 2014. Bjarke Ingels Groups’ fantastiske arkitektur og museets indhold har ført til, at Helsingør nævnes på en liste med bl.a. Dubai, Seychellerne og Niagara Falls, som steder man bør besøge. Men det er tankevækkende, at mens New York Times har opdaget Museet for Søfart og Helsingør, så kan man på Slotsholmen ikke se længere end til Den lille Havfrue og H.C. Andersen.

Bevares, der er tale store attraktioner, men når vi nu taler verdenskendte seværdigheder og Helsingør, er der så ikke en klokke, der ringer?

Kronborg, som i 2000 blev optaget på UNESCO’s liste af verdensarv og Shakespeares Hamlet, har nemlig også hjemme i Helsingør og tiltrækker årligt flere hundredetusinde turister til byen.

I sin plan vil ministeren aktivt gøre brug af H. C. Andersens populære eventyr for at tiltrække flere turister. Fin ide, men han har tilsyneladende glemt en af de mest kendte historier i verden – Hamlet. En historie om en dansk prins, der i den grad har sat Danmark på verdenskortet. Var det ikke en idé at bruge Hamlet og Kronborg aktivt i den internationale turismeindsats? Særligt når det i 2016 er 400 år siden, at William Shakespeare døde.

I anledning af 400 års dagen er der ønsker om, at Helsingør og Kronborg skal syde af spektakulære aktiviteter og store Hamletopsætninger på Kronborg. Og da Shakespeare er en verdenskendt herre, kan vi tiltrække et hav af turister – vel og mærke, hvis regeringen vil det.

Vækstplanen indeholder heldigvis mere end H.C. Andersen. Og meget af det er vi allerede i fuld gang med i Helsingør Kommune. Det bliver blandt andet fremhævet, at der skal arbejdes målrettet med kyst og naturturisme. Men det må for alt i verden ikke ende med at blive egnsudviklingsprojekter. Jeg håber virkelig, at ministerens planer også kan komme til at indbefatte kysterne i det nordsjællandske og ikke kun kysterne ved Vesterhavet og Østersøen, som ellers fremhævet i planen.

Nu har ministeren lagt sin plan frem, men der bør tænkes mere ud af boksen. Derfor vil jeg kraftigt opfordre ham til at følge anbefalingen i New York Times og besøge Helsingør. Jeg kan love ministeren, at han i den grad vil blive inspireret. Danmark har meget mere at byde på end blot den lille havfrue.